Květen v 1. oddělení ŠD

Začátek měsíce května jsme věnovali tvoření dárků pro maminky. Dokončovali jsme ozdobné kolíčky a tvořili voňavé levandulové pytlíky. Při nich jsme si vyzkoušeli práci s barvami na textil a žehlení žehličkou. Některé děti měly strach, ale překonaly jej a bavilo je to. A pak už jsme dárečky zabalili a odnesli domů maminkám.

Hezké počasí a prázdniny, které nás brzy čekají, budeme trávit na výletech, táborech, prostě v přírodě. Proto jsme se postupně začali seznamovat se způsoby orientace v přírodě a se zásadami správného chování. Ve skupinkách jsme tvořili batohy a do nich lepili obrázky věci, které si s sebou vezmeme na výlet. Učili jsme se zábavnou formou poznávat základní turistické značky. Velmi zajímavá byla pro děti práce s buzolou a orientace podle ní. V přírodě, a nejen v ní, se můžeme setkat s rozcestníky, které nám sdělují, kudy se máme vydat a jak daleko je náš cíl. Společně jsme si vyrobili školní rozcestník. Informuje o tom, kde se nachází učebny, ředitelna, sborovna, jídelna, tělocvična nebo cvičná kuchyně. Na jednotlivých šipkách jsou vzdálenosti, které děti naměřily, a věřte, nebylo to vůbec jednoduché. Jednodušší bylo pro děti vzdálenosti krokovat. Počty kroků na šipkách jsou podle toho, jak velký krok děti udělaly. K porovnání je tabulka společného krokování do tělocvičny. I když krokovat a pamatovat si čísla kroků není také jednoduché. Každý správný výletník by měl mít KPZ. A co, že to je? Krabička Poslední Záchrany. Dnes už děti ví, co do ní patří a k čemu jsou věci v ní dobré. Navíc jsme do ní přidali jeden bonbon, kdybychom potřebovali v přírodě načerpat trochu síly. V měsíci červnu nás čeká téma květin a hmyzu. Proto jsme na konci května začali s tvořením včely a povídáním o ní. Byl vyhlášen i turnaj ve hře „Berušky“, do kterého se některé děti pustily s velkým nasazením.

Hezké počasí jsme využívali k pobytu na školní zahradě, hlavně pak v lesíku. K hrám využíváme lanovou dráhu, pískoviště a nově i odrážedla a koloběžky. Kluci nejraděj hrají kopanou, děvčata pak v tělocvičně chodí hlavně na lana a připravují různá vystoupení.

V družině se hrajeme s hračkami a stavebnicemi, hrajeme různé hry, povídáme si. Některé děti si připravují hry pro kamarády, ukazují různé zajímavosti. Učíme si naslouchat jeden druhému. Někdy je to hodně těžké.

Vzhůru do posledního měsíce v tomto školním družinovém roce!

Marta Jašková, vychovatelka ŠD

Jazyk webu
Kalendář
Duben 2024
Po Út St Čt So Ne
« Bře    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Archivy
Počet přístupů

počítadlo.abz.cz

Počet unikátních návštěv a zobrazení jednotlivých stránek od 14. 2. 2015.