Den Země

I tento školní rok jsme všichni oslavovali v rámci projektu celosvětový Den Země. Projektový den byl již tradičně zaměřen na ekologii a přírodovědná témata. První stupeň využil nabídku místního mysliveckého sdružení Stupava, které nám připravilo zajímavý program. Měli jsme možnost shlédnout ukázku výcviku a umění loveckých psů, střelbu ze vzduchovky na terč a do plechovek. V myslivně jsme si prohlédli lovecké trofeje a vycpaná zvířata, lovecké zbraně, děti poznávaly stopy zvěře žijící v našich lesích, listnaté a jehličnaté stromy.
V okolí školy jsme se pustili do úklidu odpadků, které do přírody nepatří, sbírali jsme papíry, plasty a zametali. Ve třídách jsme ve skupinách vypracovávali pracovní listy s ekologickou tématikou (třídění odpadu, ochrana životního prostředí), řešili osmisměrky a rébusy. 

Na žáky 2. stupně čekaly také různorodé aktivity. Z Kuřimi nás navštívilo rodinné včelařství Jitky Maláškové, které žákům odkrylo spousty zajímavostí ohledně včel. Žáky programem provázel výklad včelařů, videoprojekce, ukázky včelařských pomůcek vč. proskleného úlu se včelami. Žáci tak měli možnost nahlédnout do tajemství zrození včely, jejího života nebo např. výroby včelího vosku. Další aktivita byla zaměřena nejen na vědomosti žáků, ale také rychlost a hbitost. Úkolem bylo vyřešení tajenky s přírodovědnými otázkami, které byly pečlivě ukryty v areálu školy.  Na závěr se taktéž i druhý stupeň zapojil do úklidu, tentokrát obce. Při úklidu jsme se zaměřili především na oblasti, kde se každodenně setkává místní mládež.

Jako každý rok, jsme i tentokrát adoptovali zvíře z hodonínské ZOO. Pro tento rok žáci vybrali drobného plaza, a to gekončíka nočního. Další tradicí doprovázející Den Země je sázení stromu, které mají na starosti žáci 9. ročníku. Vysazené stromy představují symbol ochrany našich lesů.

Žáci hodnotili tento den kladně i se všemi aktivitami, které prožili. Uvědomili si, že je potřeba chránit přírodu a planetu, protože pro všechny je Země živitelkou, o kterou bychom měli pečovat jako o to nejdražší.

                                                                                                       Mgr. Iveta Kotásková, Mgr. Klára Šumberová

 

 

 

 

 

Jazyk webu
Kalendář
Březen 2024
Po Út St Čt So Ne
« Úno    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Archivy
Počet přístupů

počítadlo.abz.cz

Počet unikátních návštěv a zobrazení jednotlivých stránek od 14. 2. 2015.